Τα κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή κάποιο νόμισμα όπως το δολάριο ή το ευρώ, είναι τα λεγόμενα stable coins. Μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτά και ως σταθερά νομίσματα. Έχουν ονομαστεί έτσι, καθώς είναι ρυθμισμένα ώστε η τιμή τους να έχει σταθερή αξία.

height="182"

Τι είναι τα stable coins και ποια η χρήση τους

Χρησιμότητα των stable coins

Η εμφάνιση των stable coins είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Προσφέρουν μια απλή και χρήσιμη, αλλά ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη λύση, σε ένα πρόβλημα που υπάρχει στον χώρο αυτόν και δεν είναι άλλο από τη μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών.

Σε μια αγορά, στην οποία οι τιμές αυξομειώνονται συνεχώς, υπάρχει ανάγκη για αποθήκευση αξίας σε κάτι σταθερό, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα για μεταφορά και αγορά μέσω αυτού, όπως τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων

Αυτή τη στιγμή, η κύρια λειτουργία τους είναι στο trading, δηλαδή στην αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων. Όταν αναμένεται να γίνει κάποια διόρθωση στην τιμή ενός κρυπτονομίσματος, δηλαδή μείωση της τιμής, υπάρχει η δυνατότητα μέσω ενός ανταλλακτηρίου να γίνει ανταλλαγή σε κάποιο stable coin που διαπραγματεύεται από αυτό.

Για να έχετε τον πλήρη έλεγχο των κρυπτονομισμάτων σας και να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια, επιλέξτε το Ledger Wallet, ένα οικονομικό και αξιόπιστο Hardware πορτοφόλι.

Σε αυτό δίνουν τη λύση τα stable coins. Στην ουσία βοηθάνε στην καταπολέμηση της μεταβλητότητας των τιμών, και είναι χρήσιμα για όσους έχουν επιλέξει να κάνουν trading και δεν περιμένουν απλά να ανέβει ραγδαία η τιμή ενός κρυπτονομίσματος για να γίνει τότε μόνο πώληση.

Τα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, δίνουν τη δυνατότητα για μετατροπή των νομισμάτων σε κάποιο stable coin. Το καθένα διαπραγματεύεται από ένα μέχρι και αρκετά διαφορετικά.

Διαβάστε εδώ: Τα καλύτερα ανταλλακτήρια

Στην αγορά υπάρχουν ήδη αρκετά stable coins σε κυκλοφορία, με κάποια εξ’ αυτών να είναι πιο δημοφιλή από τα υπόλοιπα, ενώ έχουν γίνει και στο παρελθόν αρκετές προσπάθειες για άλλα παρόμοια νομίσματα, χωρίς επιτυχή αποτελέσματα για αρκετά απ’ αυτά.

Είναι χρήσιμο να αναφερθεί, πως ήδη υπάρχουν σχέδια από ορισμένα κράτη και τράπεζες, για χρήση κρυπτονομισμάτων στο σύντομο μέλλον, τα οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με το εθνικό τους νόμισμα και θα προορίζονται για αγορές. Στο μέλλον θα διαπιστωθεί κατά πόσο θα διευκολύνει η χρήση των stable coins το ευρύτερο κοινό.

Τύποι stable coins

Κάθε σταθερό νόμισμα έχει τον δικό του μοναδικό μηχανισμό λειτουργίας, αλλά γενικότερα όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από το κάθε stable coin μπορεί να είναι λίγο περίπλοκος, αλλά η ουσία είναι αρκετά απλή.

Υπάρχουν τρία είδη stable coins, με το καθένα να είναι συνδεδεμένο με διαφορετικό τύπου περιουσιακό στοιχείο.

  • Συνδεδεμένα με νόμισμα

Είναι τα κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο νόμισμα, όπως το ευρώ ή το δολάριο, και η συνολική κεφαλαιοποίηση τους υπάρχει και σε διαθεσιμότητα στο νόμισμα αυτό.

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και τα stable coins τα οποία είναι συνδεδεμένα και με περιουσιακά στοιχεία πέρα από νομίσματα, όπως ο χρυσός και άλλα.

Δημοφιλή stable coins σε αυτήν την κατηγορία είναι τα: Tether (USDT), USD Coin (USDC), Paxos Standard (PAX), STASIS EURO (EURS), και άλλα.

  • Συνδεδεμένα με κρυπτονόμισμα

Είναι τα κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα.

Παραδείγματα είναι τα: Single Collateral DAI (SAI), Maker (MKR).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα stable coins πέρα από τα πλεονεκτήματα που παρέχουν, έχουν και κάποια μειονεκτήματα, Είναι χρήσιμα στο trading, όταν περιμένουμε πως θα γίνει κάποια μείωση στην τιμή ενός κρυπτονομίσματος και θέλουμε να συνεχίσουμε να το έχουμε στην κατοχή μας αλλά με χαμηλότερη τιμή αγοράς. Για μακροπρόθεσμη επένδυση παρ’ όλα αυτά δεν θα τα συνιστούσαμε.

Πέρα από το μεγάλο πλεονέκτημα που τα καθιστά απαραίτητα για τους traders, υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες γύρω από αυτά.

  • Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από σταθερά νομίσματα τα οποία έχουν αποτύχει. Όταν αποτύχουν, μεγάλο μέρος της αξίας τους, αν όχι ολόκληρη, έχει χαθεί. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως τα υπάρχον stable coins που είναι σε κυκλοφορία αυτή τη στιγμή έχουν μάθει από τα λάθη των προκατόχων τους. Γενικότερα όμως, η πορεία αυτού του είδους νομισμάτων έχει μεγάλη μεταβλητότητα, όπως η πορεία όλων των κρυπτονομισμάτων.
  • Τα stable coins επιβάλλουν την εμπιστοσύνη σε κάποια κεντρικοποιημένη υπηρεσία. Αυτού του είδους τα νομίσματα, έχουν τεθεί σε κυκλοφορία από κάποια εταιρεία, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του νομίσματος της. Οπότε αν αυτή η εταιρείας είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας, το συγκεκριμένο stable coin θα αποτύχει, κάτι το οποίο έχει γίνει στο παρελθόν.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χειραγώγηση της αγοράς. Καθώς η τιμή τους είναι σταθερή, μπορούν να γίνουν μεγάλης αξίας συναλλαγές με κάποιο άλλο κρυπτονομισμα συνεχώς, ώστε να φαίνεται πως υπάρχει μεγάλος όγκος συναλλαγών. Παρατηρώντας στο Coin Market Cap, μπορείτε να δείτε τον όγκο συναλλαγών για όλα τα κρυπτονομίσματα. Αν ανέβει απότομα ο όγκος συναλλαγών, κάποιοι μπορεί να υποθέσουν πως αυξήθηκε η δημοφιλία του και θα ανέβει η τιμή, αλλά μπορεί να υπάρχει και το ενδεχόμενο απλά να έχει γίνει χειραγώγηση μέσω των σταθερών νομισμάτων.

Σύνοψη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα stable coins έχουν θέση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Συνδυάζουν το συμβατικό χρήμα με τα ψηφιακά νομίσματα, είναι ένας τρόπος αποθήκευσης αξίας, και είναι ιδανική λύση στο trading για αποφυγή της μεταβλητότητας.

Παρ’ όλα αυτά, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα stable coins ως μέσο αποθήκευσης αξίας για μεγάλο διάστημα, συνιστούμε να κάνετε εκτενέστερη έρευνα πάνω στα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα.

Τα παρακάτω, είναι τα πιο δημοφιλή stable coins, τα οποία είναι ασφαλές και σταθερά:

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλα σταθερά νομίσματα, τα οποία δεν καταφέρανε να λειτουργήσουν με τον τρόπο για τον οποίον δημιουργήθηκαν, και χάσανε μεγάλο μέρος της αξίας τους με αποτέλεσμα να βγουν εκτός της αγοράς.

Κατά τη δική μας άποψη, τα stable coins είναι χρήσιμα μόνο όταν είναι σταθερά και εφαρμοσμένα με αυστηρούς ελέγχους.

Ποια είναι η άποψη σας για τα stable coins;

Έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο σταθερό νόμισμα; Αν ναι, για ποια χρήση; Ως τρόπο για αποθήκευση αξίας σε ψηφιακό νόμισμα ή για trading; Γνωρίζετε κάποιο άλλο stable coin το οποίο δεν αναφέρθηκε;

Μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια. Θα χαρούμε να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Πόσο χρήσιμος σας φάνηκε ο οδηγός;

Διάλεξε ένα αστέρι και βαθμολόγησε τον!

Βοηθήστε μας να τον βελτιώσουμε!

Πείτε μας πως μπορούμε να τον βελτιώσουμε

Υποστηρίξτε τη λειτουργία του CoinSteps

Θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας, ώστε να δημοσιεύονται υψηλής ποιότητας οδηγοί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain;

Μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook και στο Instagram, και να επιλέξεις τις φιλικές προς εμάς χρήσιμες υπηρεσίες που προτείνουμε στην σελίδα με τις προσφορές και μέσω των οδηγών μας.

Με την χρήση των υπηρεσιών αυτών, και χωρίς κάποια επιπλέον επιβάρυνση για εσάς, θα δεχόμαστε μια μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του site και τις αμοιβές των εξωτερικών συνεργατών.